Πάμε να μιλήσουμε λοιπόν λίγο για τα έθιμα του Πάσχα.

Αύριο, είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Γιορτάζουμε δηλαδή, την Ανάσταση του φίλου του Χριστού, του Λάζαρου. Παλιά, το Σάββατο του Λαζάρου, βγαίναν τα παιδιά και λέγανε ένα τραγουδάκι κρατώντας ένα καλαθάκι στολισμένο με λουλούδια. Το τραγούδι αυτό υπάρχει σε πολλές παράλλαγες, ανάλογα με την περιοχή. Μπορείτε να το μάθαιτε με την βοήθεια κάποιου μεγάλου. Μια παραλλαγή είναι η παρακάτω.

Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια,
ήρθε η Κυριακή που τρων’ τα ψάρια.

Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι,
ήρθε η μάνα σου από την πόλη,
σου ’φέρε χαρτί και κομπολόι.

Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη,
γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι.

Το κοφνάκι μου θέλει αυγά,
κι η τσεπούλα μου θέλει λεφτά.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/584/174

© SanSimera.gr

Επίσης στο σπίτι φτιάχνανε τα λαζαράκια. Μπείτε στην κουζίνα με την μανούλα και φτιάξτε και εσείς τα λαζαράκια. Την συνταγή μπορείτε να την βρείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα.

Λαζαράκια : Εύκολη παραδοσιακή συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου

Και μετά το Σάββατο του Λαζάρου, έρχεται η Κυριακή των Βαίων. Κανονικά αυτή την Κυριακή πηγαίνουμε στην εκκλησία που είναι στολισμένη με βάγια. Αυτό γίνεται γιατί έτσι τιμούμε την μέρα που μπήκε ο Χριστός στα Ιεροσόλυμα. Οι πιστοί τον υποδεχτήκανε με μεγάλα κλαδιά από βάγια. Τελείωνοντας η λειτουργία, ο παπάς μοιράζει τα βάγια στο κόσμο. Επίσης την μέρα αυτή συνηθίζουμε να τρώμε ψάρι, εξού και το τραγουδί που λέμε :

Βάγια, Βάγια και Βαγιώ.
τρώνε ψάρι και κολιό.
Και την άλλη Κυριακή,
τρώνε το ψητό τ’ αρνί.

Έτσι ξεκινά και η Μεγάλη Εβδομάδα. Την Μεγάλη Τρίτη, φτιάχνουμε τα πασχαλινά κουλουράκια, αν δεν έχετε την συντάγη σας βάζουμε εμείς μια κλασσική συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια να φτιάξετε.

Κλασικά πασχαλινά κουλουράκια, εύκολα και γρήγορα!
Την Μεγάλη Τετάρτη, καθαρίζουμε πολύ καλά το σπίτι ενώ το απόγευμα στην εκκλησία γίνεται το ευχέλαιο. Την Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αβγά. Κόκκινα, όπως είναι και το αίμα του Χριστού. Το απόγευμα στην εκκλησία, αφού τελείωσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια. Την Μεγάλη Παρασκεύη, οι πιστοί πενθούν. Οι καμπάνες χτυπάνε πένθιμα όλη μέρα. Από το πρωί, ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία, για να προσκυνήσει τον Επιτάφιο. Τα παιδιά περνάνε από κάτω,για να πάρουν την χάρη. Το βράδυ γίνεται η περιφορά του Επιτάφιου. Το Μεγάλο Σάββατο, μετά το τέλος της λειτουργίας της Ανάστασης, οι καμπάνες χτυπάνε , ο κόσμος μοιράζεται το Άγιο φως, το οποίο παίρνουν και στο σπίτι με τις λαμπάδες. Κάθονται στο τραπέζι , όπου τρώνε την μαγειρίτσα και τσουγκρίζουν τα αβγά. Αυτός που το αβγό του δεν θα σπάσει, λένε ότι είναι και τυχερός. Ανήμερα του Πάσχα, ψήνουμε το αρνί. Το μεσημέρι γίνεται και η Δεύτερη Ανάσταση, οι οικογένειες μαζεύονται στο γιορτινό τραπέζι.

Αλήθεια, εσείς ακολουθείτε στο σπίτι αυτά τα έθιμα; Υπάρχει κάποιο έθιμο που κάνετε και δεν το αναφέραμε; περιμένουμε να μας πείτε τι κάνετε και εσείς αυτές τις μέρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *